Wat zijn de voordelen van een Airfryer? (en nadelen)

De Airfryer beging steeds meer geluid te maken in jouw omgeving en op het Internet. Wat is er toch zo speciaal aan deze heteluchtfriteuse en wat zijn de voordelen(en nadelen) van dit revolutionaire apparaat? Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan om het onderste uit de kan(of Airfryer) te halen!

Frituren, bakken en grillen met hete lucht zonder boter of olie

Frituren doe je normaal in heet vet of olie. Dit brengt natuurlijk een hoop extra calorieen met zich mee. De Airfryer maakt gebruik van hete lucht waarbij je soms een lepeltje olie toevoegt, dit scheelt extra calorieen. Schnitzels, karbonades of speklapjes bak je normaal in een pan met boter. Schnitzels komen er in een Airfryer krokanter uit dan wanneer ze in de pan bereidt zijn.

Diepvries oven frietjes komen altijd krokant uit de Airfryer, het is wel even oefenen met de bereidingstijd. Daarnaast moet je de frietjes wel gelijk consumeren want ze zullen niet heel lang krokant blijven. Een portie oven friet bevat ongeveer 160 kcal, een portie gefrituurde friet ongeveer 450 kcal. Reken uit jouw winst!

Snel voorverwarmen

Bij sommige producten wil je de Airfryer voorverwarmen. In enkele minuten kan een Airfryer de temperatuur van 200 graden bereikt hebben. Wil je dit met een oven doen dan ben je zeker wel 10 minuten kwijt met voorverwarmen. Wanneer de ingestelde tijd van de Airfryer voorbij is stopt deze ook direct met verwarmen. Dus jouw eten zal niet snel aanbranden, wat bij een oven wel het geval is.

Afbakbroodjes in enkele minuten bruin

Dat je met een Airfryer heel snel afbakbroodjes kunt afbakken weten veel mensen niet. In minder dan 5 minuten(!), zonder voorverwarmen, bak je afbakbroodjes krokant af. Dit is natuurlijk ideaal voor in de ochtenden bij het ontbijt. Ook gevulde broodjes en tosti’s zijn super snel klaar in de Airfryer en dat zonder voorverwarmen. Bekijk hier een aantal recepten.

Stinkt minder tijdens en na het frituren

Iedereen kent wel die penetrante lucht na het frituren in huis. Dat is met de Airfryer verleden tijd. Natuurlijk ruik je tijdens bereiding nog steeds wat luchtjes, maar dit is op een fornuis niet anders. Daarom is het handig om de afzuiger tijdens het gebruik van de Airfryer gewoon aan te zetten.

Een Airfryer kan wel stinken wanneer je deze niet goed schoonmaakt of vette producten bereidt zonder spatdeksel. Wanneer je hele vette producten klaarmaakt in de Airfryer kan er vet omhoog spatten tegen het verwarmingselement. Dit verbrand en daardoor ontstaat er rook wat uit de Airfryer ontsnapt. Een spatdeksel zorgt ervoor dat omhoog spattend vet de verwarmingselementen niet bereikt.

Zier hieronder het gebruik van een spatdeksel bij het maken van popcorn in de Airfryer.

Veel gerechten komen er lekkerder uit

Onze ervaring met de Airfryer is dat veel voedingsmiddelen lekkerder uit de Airfryer komen. Kippenvleugels, kippenpoten, hele kip, cordon bleu, schnitzels en nog veel meer dingen komen echt lekker krokant en sappig uit de Airfryer. Daarnaast staan ze in een fractie van de tijd van een oven op tafel. Zou je deze producten op het fornuis klaarmaken dan moet je er de hele tijd bij staan. Al met al een groot voordeel dus!

Een Airfryer is gebruiksvriendelijk

Het gebruik van een Airfryer stelt in de praktijk niet veel voor. Je hebt Airfryers met een digitaal menu en types met een analoog menu(een draaiknop). Je stelt de temperatuur in en vervolgens stel je de bereidingstijd in, een kind kan de was doen. Sommige type Airfryers hebben vooraf ingestelde programma’s, hier maken wij nooit gebruik van. Bij de nieuwste Airfryers van Philips is voorverwarmen niet eens nodig

Airfryer is veilig in gebruik

Het gevaar bij ouderwets frituren is natuurlijk de olie, een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Als gevolg van frituren en koken met hete olie komen er zo’n 400 mensen per jaar in het ziekenhuis terecht. Dit risico is met een Airfryer volledig verdwenen omdat je geen gebruik maakt van hete olie. Een Airfryer is daarnaast ook nog eens sneller afgekoeld dan een frituurpan. Uiteraard moet je altijd oppassen met je handen wanneer je hete gerechten uit de Airfryer haalt. Gebruik hierbij deze speciale airfryer ovenwanten of deze handige tang.

Je kunt kinderen ook veiliger leren koken met een Airfryer dan met een pan op het fornuis. Hoe leuk is het om samen allerlei gerechtjes klaar te maken in de Airfryer.