Hoe werkt een Airfryer?

De Airfryer is een keukenapparaat wat de laatste jaren steeds populairder wordt in Nederlandse huishoudens. Het vervangt de ouderwetse frituurpan en het kan in sommige huishoudens zelfs de oven compleet vervangen. Je kunt met een Airfryer frituren, bakken, braden, grillen en zelfs stomen. Maar hoe werkt een Airfryer nou precies? En zit er veel verschil in een Airfryer XL en een normale variant? En hoe zit het met al die verschillende merken? Wij hebben voor jou alle nodige informatie verzameld zodat jij precies weet hoe een Airfryer werkt.

Philips Airfryer

Philips was het eerste met een heteluchtfriteuse, oftewel Airfryer. Daarnaast kwam Tefal met de Actifry op de mark, welke ook zeer succesvol is. De Philips Airfryer maakt gebruik van de zogeheten Rapid Air-technologie, hierdoor heeft deze Airfryer een hetelucht en grillfunctie tegelijk. Doordat de hetelucht, van maximaal 200 graden, wordt gecirculeerd door het apparaat wordt er een grill effect gecreeerd. Dit resulteert in hele knapperige frietjes en dat zonder het gebruik van olie. Philips geeft aan dat frietjes bereidt in de Airfryer tot 80% minder vet bevatten. Van alle Airfryers werkt deze het beste.

Philips heeft nu de Airfryer XL en de Airfryer XXL op de markt gebracht. Beide hebben een hoog wattage waardoor ze hoge temperaturen kunnen bereiken. De XXL is iets groter qua inhoudt en heeft Twin Turbostar-technologie waardoor de luchtcirculatie nog beter is. Voor de beste Airfryer ervaring raden wij de XL of XXL van Philips aan.

De Philips Airfryer XXL en de XL.

Andere merken Airfryers

Er zijn genoeg andere merken Airfryers op de markt gekomen de laatste tijd. De Tefal Actifry is daarvan, buiten Philips om, de beste. Maar je hebt ook nog merken zoals Princess, Inventum, Blokker, Action en diverse anderen. Voor de lichte gebruiker zijn deze ook prima te gebruiken maar laten niet de echte potentie zien van een goede Airfryer zoals die van Philips.

De Tefal Actifry maakt gebruik van een lepeltje olie, dit hoeft bij de Philips Airfryer niet persee. Daarnaast heeft de Actifry een draaiarm die ervoor zorgt dat de gerechten door elkaar geroerd worden. Zo ontstaat er ook een goede luchtcirculatie rondom het gerecht. De Airfryer heeft zo’n sterke luchtcirculatie dat dat een draaiarm niet nodig is.

Wat kan ik maken in een Airfryer?

Op basis van de Philips Airfryer kun je eigenlijk vrijwel alles wel bereiden. Vlees zoals biefstuk, rollade, beenham, speklapjes, kippenpoten en zelfs een hele kip is mogelijk in de Airfryer. Daarnaast kun je alle soorten vis bereiden in de Airfryer en heeft het apparaat met verschillende groenten ook geen problemen. Wij bakken er zelfs (hartige) taarten, cake’s en koekjes in.

Wij hebben hele leuke Airfryer recepten boeken te koop. Bekijk ze hier(klik)