Net een Airfryer gekocht? Leer hier de basis lessen

Wat is een Airfryer?

De Airfryer is een keukenapparaat waarmee je eten kunt bereiden middels hete lucht. Het apparaat kan de ouderwetse frituurpan en zelfs oven vervangen. Bij de oude frituurpan wordt er nog gebruik gemaakt van frituurvet maar bij de Airfryer wordt er enkel en alleen gebruik gemaakt van hete lucht. Daardoor bevatten producten soms tot wel 80% minder vet. Naast frituren kun je met de Airfryer ook grillen, braden, bakken en stomen. Een veelzijdig apparaat dus.

Gerechten die allemaal in de Airfryer gemaakt zijn

Hoe werkt een Airfryer?

Elke Airfryer heeft een verwarmingselement die ervoor zorgt dat de aangezogen lucht tot 200 graden celcius verwarmd wordt. Dit is wel afhankelijk van het merk en type Airfryer dat jij hebt, dit heeft te maken met het aantal wattage. Bij Phillips ben je er in ieder geval zeker van dat de 200 graden ook daadwerkelijk wordt behaald. Maar uiteindelijk gebruik je in de praktijk niet heel vaak de 200 graden en is 180 graden al meer dan voldoende. Vrijwel alle merken Airfryer kunnen deze temperatuur gemakkelijke behalen.

Sommige Airfryers hebben een digitaal menu en andere hebben een analoge draaiknop. Dit verschil maakt voor de rest niet uit want het eindresultaat is hetzelfde. Bij sommige Airfryers kun je niet eens de temperatuur instellen, maar deze komen nog heel weinig voor in de praktijk.

Terwijl de Airfryer de lucht verhit, blaast de ventilator de hetelucht door de Airfryer en om het product heen. Dit resulteert in een gaar gerecht en een krokant korstje. Welke baktijden en temperaturen je moet aanhouden is afhankelijk van het gerecht dat jij klaarmaakt. Olie toevoegen is vrijwel verleden tijd, al kiezen wij er bij sommige gerechten ervoor een heel klein beetje olie toe te voegen. Hier komen wij later in dit artikel op terug.

Welke Airfryers zijn er op de markt?

Philips heeft de naam Airfryer verzonnnen waarmee ze dus de hetelucht friteuse bedoelen. Andere merken mogen de naam Airfryer niet dragen. Merken zoals Princess, Tefal en Inventum hebben ook goed werkende Airfryers. Maar toch werkt die van Philips het beste, dit zie je dan ook terug in de duurdere aankoopsprijs.

Hieronder een top 10 van Airfryers:

  1. Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90
  2. Philips Airfryer XL HD9247/90
  3. Tefal Easy Fry EY4018
  4. Princess 182050 Family Aerofryer XXL
  5. Inventum Airfryer GF552HL
  6. Tristar FR-6990 Crispy Fryer XL
  7. Emerio Airfryer AF-116073
  8. Philips Viva Airfryer HD9621/90
  9. De’Longhi FH1394 Multifry Extra Chef
  10. Princess Aerofryer Oven DeLuxe

Waarom is de Phillips Airfryer de beste?

Philips heeft een speciale techniek ontwikkeld waardoor de hetelucht ook circuleert in de gehele binnenpan. De naam van deze techniek heet Turbostar en zie je in de bodem terug als een soort van stervorm. Dankzij dit stervormige design wordt de rondgeblazen hetelucht ook echt goed gecirculeerd langs en onder het gerecht. Dit resulteert in een betere garing maar zorgt er ook voor dat je naast frituren ook kunt grillen, bakken en braden.

Eten uit de Airfryer gezonder?

Omdat de Airfryer hetelucht gebruikt is frituren in een Airfryer zeker gezonder dan in de ouderwetse frituurpan met olie. Friet wordt gebakken in de hetelucht terwijl dit in een frituur in de olie gaat, dit scheelt een hoop calorieen.

Verschil in calorieen Airfryer en frituurpan:

Frituurpan Airfryer

Kaassoufflé: 300 kCal Kaassoufflé: 200 kCal
Hamburger: 270 kCal Hamburger: 200 kCal
Frikandel: 200 kCal Frikandel: 160 kCal
Kipcorn: 190 kCal Kipcorn: 150 kCal
Kroket: 175 kCal Kroket: 150 kCal
Bitterbal: 40 kCal Bitterbal: 35 kCal
Friet (100gr): 320 kCal Friet (100gr): 130 kCal

bron: mens en gezondheid

Soms wel olie

Zoals wij al eerder aangaven in dit artikel kan het voorkomen dat je soms een heel klein beetje olie moet gebruiken bij de bereiding van bepaalde gerechten. Bij verse friet bijvoorbeeld is het nodig om een krokant korstje te krijgen. We praten dan slechts over een lepeltje gezonde en plantaardige olie welke hoge temperaturen kan weerstaan, zoals arachideolie.

Mijn Airfryer voor het eerst gebruiken

De kracht van de Airfryer zit in de simpelheid ervan. Je hoeft namelijk eigenlijk alleen maar de temperatuur en de tijd in te stellen. Maar in de praktijk zien wij toch dat er een aantal Airfryers met allerlei extra functies verschijnen. Dit brengt al gauw verwarring bij de gebruiker, compleet begrijpelijk. Wij leggen jou hier duidelijk de basis principes van het Airfryen uit, zodat alles direct goed gaat.

Hoe moet ik mijn Airfryer instellen voor gebruik?

Er zijn een aantal Airfryers op de markt, bijvoorbeeld van Tefal, die verschillende keuzeprogramma’s laten zien op het apparaat. Dit is eigenlijk compleet overbodig, want je wilt slechts de temperatuur en de tijd weten bij het Airfryen.

Dit schept nogal onduidelijkheid bij de consument wanneer deze zo’n apparaat heeft aangeschaft. Een Airfryer is geen oven met allerlei verschillende standen zoals grillstand, pizzastand en andere programma’s. Het gaat puur en alleen om de tijd en de temperatuur.

  1. Pak jouw Airfryer uit

Je hebt eindelijk een Airfryer aangeschaft en je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de gang gaan. Dus pak het apparaat uit en controleer of er ergens stickers op zitten. Deze dien je te verwijderen voordat je de Airfryer gaat gebruiken. Controleer ook of er in de binnenkant nog karton, een handleiding en/of plastic ligt. Lees vervolgens de handleiding even goed door. Het kan ook zijn dat een Airfryer geen handleiding heeft, wij raden aan om dan even de website van de fabrikant raad te plegen. Hier kun je dan in de meeste gevallen de handleiding ook vinden.

  1. Reinigen voor gebruik

Vaak vergeten mensen voor het eerste gebruik de Airfryer even goed schoon te maken. Zo haal je alle fabrieksvuiligheid eraf welke je niet in jouw krokant gebakken friet wilt terugvinden. Volg deze schoonmaak stappen:

  • Haal de pan eruit en reinig deze met heet water, afwasmiddel en een zachte borstel.
  • Pak daarna een vochtige doek en maak hiermee de binnenkant van de Airfryer schoon.
  • Maak de onderdelelen weer droog en zet ze weer in de Airfryer terug.
  1. De Airfryer aanzetten

Voordat we er daadwerkelijk eten in gaan bereiden is het handig om de Airfryer eerst te testen middels een proefrondje. Steek de stekker in het stopcontact en zet de Airfryer voor ongeveer 60 seconden aan.

Raadpleeg de handleiding om te kijken hoe jouw type Airfryer precies aan gaat. Je hebt analoge bedieningsknoppen waar je aan draait en je hebt digitale bedieningsknoppen.

Schrik niet van het zoemgeluid of de rare geur. Een Airfryer heeft een bepaald zoemgeluid door de luchtstroom. De rare geur is eigenlijk altijd standaard bij nieuwe keukenapparaten, deze geur verdwijnt na een paar keer gebruiken volledig.

Zet de Airfryer na een minuut weer uit en controleer of deze warm is geworden. Nu weet je of jouw Airfryer het ook daadwerkelijk doet. Blijft de Airfryer koud dan heb je te maken met een defecte Airfryer. Neem hiervoor contact op met de winkel of fabrikant.

Heb je tijdens het testen een raar geluid gehoord of sloeg de Airfryer direct af? Neem dan ook contact op met de fabrikant. Deze test laat geen gebruikerssporen achter en zodoende kun je het apparaat bij een defect gemakkelijk omruilen.

  1. Nog een aantal belangrijke punten

Moet de Airfryer voorverwarmd worden?

De Philips Airfryer XXL hoef je eigenlijk in principe nooit voor te verwarmen. Al kan het wel handig zijn bij bijvoorbeeld een biefstukje omdat je dan gelijk beide kanten dichtgeschroeid wilt hebben. De andere hetelucht friteuses moet je wel even voorverwarmen om het . Al duurt dit gemiddeld gezien maar 2-3 minuten, veel sneller dan een conventionele oven of een traditionele frituurpan.

Waar zet je de Airfryer neer in de keuken?

Het is belangrijk om rekening te houden met het soort aanrechtblad dat jij in de keuken hebt. Wanneer je een gemakkelijk te beschadigen blad hebt is het wel van belang om bijvoorbeeld een snijplank onder de Airfryer te zetten. Airfryers kunnen warm worden aan de onderkant. Ook kan de onderkant scherp zijn waardoor beschadigingen op het aanrechtblad worden aangebracht. Niet alle Airfryers worden warm van onder, controleer dit zelf bij jouw eigen Airfryer.

Moet de Airfryer onder de afzuigkap staan?

Normaal gesproken is dit niet nodig maar dit is sterk afhankelijk van de producten die je bereidt in de Airfryer. Normaliter komt er alleen wat onzichtbare hetelucht uit en dan is een afzuigkap niet nodig. Maar een bloemkool veroorzaakt een hele hoop damp door al het vocht wat eruit komt. Bij een hamburger of speklap kunnen er vetdeeltjes op het verwarmingselement landen waardoor de Airfryer begint te roken. Dit kan verholpen worden door een spatdeksel te gebruiken.

Uiteindelijk zul je bij friet, afbakbroodjes en talloze andere producten geen problemen krijgen.

Kan ik een Airfryer tegen de muur zetten?

Controleer allereerst zelf hoeveel warme lucht er aan de achterkant van jouw Airfryer blaast. Op basis daarvan kun je inschatten of jouw keukenmuur hier tegen bestand is. Let er wel op dat bij sommige voedingsmiddelen er kleine vettige en/of vochtige deeltjes worden meegeblazen uit de Airfryer. Wanneer jij een poreuze muur hebt is dit natuurlijk niet wenselijk.

Uiteindelijk is de Airfyrer een zeer veilig apparaat, maar het is toch fijn om met bepaalde dingen rekening te houden voor de zekerheid!

  1. Jouw eerste frietje in de Airfryer bereiden

Je kunt hierbij gewoon gebruik maken van normale diepvries friet. Dit hoeft geen speciale Airfryer friet te zijn.

  1. Verwarm jouw Airfryer voor op 180 graden.
  2. Vul de Airfryer met diepvries friet, zorg dat je wat ruimte overhoudt voor opschudden later.
  3. Sluit de lade en stel de timer in op 15 minuten.
  4. Schud na 5 minuten de frietjes even doorelkaar.
  5. Doe dit nogmaals na 5 minuten.
  6. Afhankelijk van de dikte van de frietjes zijn deze nu al bijna klaar.
  7. Controleer aan de hand van de kleur van de frietjes of deze klaar zijn.
  8. Eet smakelijk met jouw eerste Airfryer frietjes!

Zoals je ziet stelt het niet veel voor. Airfryen is vooral proberen en goed in de gaten houden. Standaard baktijden zijn lastig te hanteren omdat elke Airfryer weer verschilt.

  1. Jouw Airfryer goed schoon houden

Het is belangrijk om jouw Airfryer regelmatig schoon te maken. Dit zal de levensduur en plezier van het product alleen maar verlengen. Het makkelijkste is om na bereiding van het eten direct wat warm water met dreft in de bak te gieten. Vervolgens laat je het rooster ook in weken. Wanneer je klaar bent met eten kun je even met een afwasborstel her en der plekjes verwijderen.